8/01/2008

Najstariji vic (sve sami bezobrazluci! :)


Najstariji zapisan vic potiče iz drugog milenijuma pre nove ere, a svedoči da su još tada „toalet - vicevi“, šale o osnovnim ljudskim potrebama, bile popularne kao i danas. Najstariji vic potiče od Sumera, koji su živeli na teritoriji današnjeg južnog Iraka i glasi: „Šta se to nije nikad dogodilo još od pamtiveka? Da mlada žena pusti gas u krilo svom mužu“. Ovaj vic zauzeo je prvo mesto na listi najstarijih deset viceva, koje je objavio Univerzitet u Volverhemptonu.
Na drugom mestu je vic iz 17. veka pre nove ere, u kojem je glavni lik faraon Snofru. „Kako ćeš zabaviti faraona koji se dosađuje? Plovićeš Nilom na brodu punim devojaka koje na sebi imaju samo mrežu, a od faraona ćeš tražiti da lovi ribe“.
Najstarija britanska šala datira iz 10. veka. Ona otkriva lascivnu crtu Anglosasonaca. „Šta to visi niz muške butine, a želi da uđe u rupu u koju se često ulazi? Ključ.“ - Šale su se menjale tokom vremena. Nekada su bile u formi pitanja i odgovora, dok druge predstavljaju dovitljive izreke ili zagonetke - navodi dr Pol Mekdonald, autor liste. - Ali, ono što je zajedničko svim vicevima jeste želja da se uhvatimo u koštac s tabuima i neka vrsta pobune. Moderne dosetke, vicevi o devojkama i o fiziološkim potrebama imaju svoje korene u najranijim vicevima, pokazalo je ovo istraživanje - kaže dr Mekdonald.
Blic, danas

No comments: